Konya'da zehirli atıkların dönüşümü
30 Kasım 2009 - 10:52:18
Konya'da bir firma toprağa karıştığında insan sağlığını tehdit eden zehirli metal atıkları ekonomiye kazandırıyor.
Konya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde hizmet veren Bionet Geri Dönüşüm Fabrikası Müdürü Yavuz Ekmekçibaşı, geri dönüşümüm ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu belirtti.
Türkiye'de birçok alanda geri dönüşüm yapıldığını anlatan Ekmekçibaşı, sanayiden kaynaklanan tehlikeli atıkların ise düzenli olarak 2005 yılından bu yana toplandığını ve geri dönüşüm çalışmaları içerisinde değerlendirildiğini ifade etti.
Ekmekçibaşı, kendilerinin de geri dönüşüm hizmeti veren tesislerinde, lisanslı olarak Çevre ve Orman Bakanlığının yasaklamış olduğu tehlikeli atıkları toplayıp bertaraf ettiklerini belirterek, ''Toprağa karıştığında suyu ve besin maddelerini zehirleyen metal atıkları pres haline getirerek, döküm sanayisinin hizmetine sunuyoruz'' dedi.
Her türlü metal işleyen fabrikalardaki atıkların geri dönüşümünü sağladıklarını anlatan Ekmekçibaşı, şu bilgileri verdi:
''Tesislerimizde, yağ ile karıştığında tehlikeli atık sınıfına giren metal atıkları ekonomiye kazandırıyoruz. Bunun için ilk olarak Konya'da metal üzerine faaliyet gösteren fabrikalardan atıkları topluyoruz. Bu atıkları lisanslı özel konteynerlerimize yükleyerek tesislerimize getiriyoruz. Tesislerimizde ilk olarak metal ile yağı ayrıştırıyoruz. Yağı bu alanla ilgili geri dönüşüm firmasına gönderdikten sonra, metal atıkları kırma işlemine tabi tutuyoruz. Daha sonra bu metalleri presleyerek, kalıplar haline getiriyoruz. Bu kalıplar ise döküm sektöründe hammadde olarak kullanılıyor.''
Ekmekçibaşı, tesislerdeki bütün işlemleri el değmeden yaptıklarını ifade ederek, metallerin pres haline getirilmesi ve işlenmesi sırasında ortaya çıkan kağıt ve plastik gibi diğer atıkları ise ilgili firmalara göndererek yüzde yüz bir geri dönüşüm sağladıklarını anlattı.
Konya'da metal üzerine yaklaşık 500 firmanın faaliyet gösterdiğini anlatan Ekmekçibaşı, ''Sektör olarak çok yeniyiz. Bu nedenle sadece 3 firma bu alanda faaliyet gösteriyor. Çevre ve Orman Bakanlığının gayretleriyle 2008 yılından itibaren sektörde bir hızlanma yaşandı. Şu anda günlük 70 ton zehirli metal atığı ekonomiye kazandırıyoruz. Diğer iki firma da hesaba katılacak olursa, Konya'da günde 150 ton zehirli metal atığın ekonomiye kazandırıldığını söyleyebiliriz'' diye konuştu.
-İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ-
Metal atıkların geri dönüşümünün insan sağlığı açısından da son derece önemli olduğunu vurgulayan Ekmekçibaşı, şunları kaydetti:
''Bu atıklar gelişigüzel çevreye bırakıldığında metallerin üzerindeki atık yağlar toprağa karışarak, hem çevre kirliliğine neden oluyor hem de içtiğimiz suya ve bazı besin maddelerine karışarak sağlığımızı tehdit edebiliyor. Bu nedenle bu atıkların geri dönüşümü önemli. Biz bu atıkların toprağa karışmadan geri dönüşümünü sağlayarak, hem çevreye hem de insan sağlığına önemli katkıda bulunduğumuzu düşünüyorum'' dedi.
Ekmekçibaşı, metal atıkların geri dönüşümünün öneminin gelecek yıllarda daha iyi anlaşılacağını sözlerine ekledi.